Hétköznapi használatban álló villanymotorok

Hétköznapi használatban álló villanymotorok post thumbnail image

Automatizált folyamatokkal van tele az ipar egésze, a különféle területek azáltal váltak fejleszthetővé, hogy a részterületeken gépiesítést eszközöltek az utóbbi évszázadokban. A földi-, légi-, vízi- közlekedésben például azért tartunk ott ahol, és azért vagyunk képesek arra, hogy eljussunk Angliába maximum két óra alatt repülővel, mert a villanymotorok és egyéb hozzájuk hasonló eszközök fel lettek találva.

Villanymotor van a villamosokban, a trolibuszokban, a villanymozdonyokban, az új típusú hibrid autókban a belsőégésű motorok mellett helyet kapnak mint indítómotor minden személy- és tehergépkocsiban is, ahogy az autóbuszokban is és minden olyan járműben, amit akkumulátor hajt.

De nem csak az utazás különféle platformjai részesültek a villanymotor nyújtotta előnyökből: az élelmiszeripar különféle területein, mondjuk az ital- és a húsiparban is megtalálhatóak ezek a motorok. Vannak egyenáramú motorok egyes háztartási gépekben, mint amilyen a mixer, villanyborotva, mosógép, kávédaráló, porszívó.

A villanymotor fogalmáról először a fizika órákon hallunk, de sokan ahogy megtanulták, el is felejtették, hogy milyen alkotóelemei vannak ezeknek a motoroknak. A villanymotor az elektromágneses indukció elvén az elektromos áram energiáját mechanikus energiává, általában forgó mozgássá alakítja át. A szerkezet belső részében egy forgórész és egy állórész található, illetve szénkefék és egy kummlátor. A mágneses térben elhelyezett tekercsbe elektromos áramot vezetnek, így a benne kialakuló mágneses mező kölcsönhatásba lép az állandó mágnesek közötti mágneses mezővel és elfordítja a tekercset (a motor forgórészét), így tud a motor energiát termelni.

A középiskolában nincs arra túl sok idő, hogy részletesebben megvizsgálják az adott tárgykört, pedig a villanymotorok nem bonyolult szerkezetek, jóval többen megérthetnék a működésüket, ha nagyobb erőket fektetnének a prezentálásukba. Azért is lenne hasznos ezeket jobban bemutatni, mert ahogy a fenti bekezdésből is látszik, ezek részét képzik a mai modern technológiának.