Régi nagy kedvencünk, a csúszda

Régi nagy kedvencünk, a csúszda post thumbnail image

A gyerekeknek a játszótér a legizgalmasabb tevékenységek közé tartozik, olyan ez a platform a számukra, mint amikor nekünk alkalmunk nyílik kimenni az edzőterembe, vagy elmenni kávézóba, moziba. A szocializálódás lehetőségét rejti a játszótér, az emberekkel, kortársakkal való találkozás helyszíne ez, illetve az a pont, ahol valóban úgy érezhetik a gyerekek, hogy izgalmak érik őket – hiszen olyan élethelyzetbe kerülhetnek a csúszda, a hinta, a játszóvár használata közben, melyre amúgy nem lenne módjuk. Lévén, hogy a lakásban nem feltétlenül éri őket annyi inger és izgalom, mint odakint.

Bár a szülők elsősorban azért hordják a gyerekeket játszótérre, mert le akarják őket foglalni valamivel, de nem csak ilyen szempontból hasznos a játék a játszótéri eszközökön. Ezek a játékok mindegyike készségfejlesztő hatással van a gyermekekre. Bár nem azok a készségeik fejlődnek itt, mint amiket majd az oviban és a suliban fognak elsajátítani, de számos olyan egyéb ismeretet tudnak megszerezni, szociális területein az életnek, illetve fizikai értelemben is, melyek hasznosak lesznek számukra.

A csúszda segít mondjuk abban, hogy a munka után szórakozás jár elvét is megismerjék. A gyerekeknek fel kell mászni, sorban kell állni azért, hogy aztán egy pár másodperces kis élvezet érje őket amikor csusszannak a csúszdán. Azt észre sem veszik, hogy mindeközben milyen izomcsoportokat sikerült átmozgatniuk, hiszen jól szórakoztak, számos inger érte őket. A csúszda az előzékenységre, türelemre is tanít, hiszen egyszerre csak egy gyerek csúszhat le, sorban kell állni, várni kell, illetve türelemmel kell kezelni a másik gyereket. Röviden tehát egy élményen keresztül számos egyéb fontos dolgot elsajátíthat egy gyerek, ha a játszótéren csúszdázik.