Veszélyes a játszótér! Ebben mégis mi a jó?

Veszélyes a játszótér! Ebben mégis mi a jó? post thumbnail image

Szülőként a gyermekeink biztonsága mindennél fontosabb. Legszívesebben mindentől megóvnánk gyermekeinket, véletlen se érje kár őket. Azonban a kutatások alapján kiderült, hogy gyermekeinknek igenis szükségük van a veszélyhelyzetekre, mert ezek a szituációk jelentősen hozzájárulnak az egészséges fejlődésükhöz. És ez fontos szempont egy játszótér tervezésekor.

Természetesen, cikkünkben nem azokról a játszóterekről van szó, amelyek annyira rossz állapotban vannak, hogy használhatatlanok vagy rossz a tervezésűek, hanem azokról, amik teljesen használhatóak. Egy német kutatás kimutatta, hogy az a játszótér, amelyik több esést és újrapróbálkozást igényelt a gyerekektől, jobban fejleszti őket, mint azok, amik biztonságosabban vannak megtervezve. Ezek a ‘balesetek’ és újbóli nekifutások megtanítják a gyerekeket küzdeni egy célért, illetve segítik őket, hogy jobban felmérjék a szituációt, amibe bele kerültek.

Az ilyen kihívást jelentő játszótér biztosítja a gyerekek számára, hogy a játék során közvetetten megtapasztaljanak olyan szituációkat, amik a nagybetűs életben is előfordulhatnak majd velük.  A gyerekek kitartóbbak lesznek, nem fognak félni az esetleges bukásokból, mert tudják, hogy újra megpróbálhatják megmászni azt a kihívást, ami elsőre nem sikerült nekik. A modern játszóterek már erre az elvre épülnek, de ha visszaemlékezünk gyerekkorunkra, akkor nekünk is eszünkbe juthatnak szituációk, amikor jókat estünk, mert elmértük a következő cölöp helyét.

Related Post